top of page
Skribentens bildJohanna Söderlund

Shetladresa dag 3 och 4

På måndag (vi landade på Shetland på lördag) åkte vi till den nordligaste ön, dvs Unst. För att komma dit måste vi ta två färjor, först till ön Yell och sedan till Unst.

Väl där körde vi vidare till Hermaness naturreservat där vi gick uppåt, uppåt, uppåt,... Just som jag trodde att nu är backen slut kom det mera... Det var ändå bekvämt att gå, på en spång som var byggd för att skydda heden.

Väl framme tog utsikten andan ur mig. Vi kom fram till kusten som var hög och brant och full av havssulor. Lukten från fågelspillning var märkbar.

Havssulor har ihåligt skelett för att vara så lätta som möjligt. De häckar i kolonier och det är den enda gång de är på land, annars flyger de till havs.

Alla vita prickar är havssulor.


Naturligtvis fanns det också får som låg och idisslade brantens kant och tittade på utsikten. Jag vågade inte gå sådär nära!

På eftermiddagen åt vi bl.a. scones med jordgubbssylt och clotted cream (tjock vispgrädde) på Victoria's Vintage Tearoom. Hur kan de få så fluffiga och saftiga scones? Mina blir torra och hårda.

Innan hemfärd stannade vi hos Mella som också var vår guide för dagen. Hon har tillverkat en speciell handkräm för stickare!

Vi stannade också på det lokala hembygdsmuséet och en kvinna stickade med stickbälte. Man sticker in en lång sticka i en liten läderkudde som är fäst i ett bälte man knyter om midjan. Stickningen låser man fast under den andra (vänster) armen. Sedan håller de garnet i höger hand och "kastar" det över vänster sticka. Det gick snabbt som tusan. Tröjor stickades med tre långa strumpstickor.

Efter en natt med god sömn stod följande ö på programmet, dvs Bressay (som betyder den breda ön) som ligger mitt emot Lerwick (som betyder den leriga viken) som är huvudstaden på Shetland. Där träffade vi Chris på Garth's Croft. Croft ää ett litet jordbruk. Han hade shetlandsfår som är små och mångfärgade. Det är just ingen lönsamhet i shetlandsfår, han får 10 pund för ett får medan ett större vitt får kan ge 80-90 pund. Men de större kräver å andra sidan tilläggsfoder som hö och ensilage medan shetlandsfåren klarar vintern på naturbeten bara det finns hopp om ett grönt grässtrå i maj.

På tal om får, det finns hur många raser som helst i Storbritannien. I Finland har vi tre raser som är finländska; finsk lantras, Kajanalands grå och Ålandsfår. Vi har färre får i hela Finland än vad de har på Shetlandsöarna.

Detta är fårull som är klippt att den håller ihop. Färgvariationen är fantstisk!


Vi körde också till andra sidan Bressay för att titta på ön Noss (som betyder näsa). Det är ett fågelreservat. Igen, mycket vackra vyer. Hur kunde det vara så fint överallt? Vi hade tur med vädret, kanske jag skulle ha tänkt annorlunda om det regnat småspik och stormat.

Eftermiddagen tillbringade vi i Lerwick. Vi kollade upp Jimmy Perez hus, han från deckarserien Shetland. Han var tyvärr inte hemma.

Innan återfärd till hotellet handlade vi ohemula mängder av garn... Det får ni inte se på bild!

Jimmy Perez hus.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page